Bilgi Bankası

Teknem için ses sistemini neye göre seçmeliyim

Tekneme ses sistemi kurmak istiyorum ancak bir türlü doğru bilgilere veya karşıma çıkacak sorunlara önlem almak için doğru bilgilere ulaşamıyorum diyorsanız ... doğru yerdesiniz.

Teknem için ses sistemini neye göre seçmeliyim

Teknenizde kullanmak istediğiniz bir yat ses sistemi olacak ve buna neye göre seçeceğinizi bilmiyorsanız, birlikte bakalım

Teknem için ses sistemini neye göre seçmeliyim diye sorulan bir sorunun altında yatan nedenlerden en sık karşımıza çıkanı nedir diye düşündüğümüzde hem tekne sahibinin  konuya hakim olmaması hemde etrafında bu konuyu sorabileceği kimse olmamasından kaynaklanmaktadır diyebiliriz.

Sorun esasen genel bir sorundur, Müzik sistemi kurmak gidip bir yerden en iyi hoparlörü en iyi amplfier’ı satın almakla çözülmüyor. Tekneye müzik sistemi kurmaya başlarken sadece müzik sistemini bilmek yeterli olmuyor, yanı sıra elektrik, elektronik, akustik, network, radyo frekansları,  elektromanyetik, piyasadaki tüm ürünlere hakim olabilmek ve bunun gibi bir kaç etmen daha… sistemin kurulumunu ve karar aşamasında bütüncül tamamlayıcı unsur olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu başlığımız ” Teknem için ses sistemini neye göre seçmeliyim ” ve biz bu bölümde bunu inceleyelim;

# Bizle görüşüyor olsaydınız ve birlikte kara veriyor olsaydık size şu soruları sorardık !

Teknenize  ses sistemi almanızdaki amaç nedir ?

Görüşmelerimiz sırasında tekne sahibi veya kaptanla görüşürken öncelikli olarak , almayı düşündükleri tekne ses sistemini ne amaçla kullanacaklarını soruyoruz ki niyetleri doğrultusunda doğru ürün seçimi yapabilelim. Diyalog sonuçları genel olarak aşağıdaki gibi sonuçlanıyor. 

Amaç belirlerken sorduğumuz sorulara yaygın gelen cevaplar ;

  • Teknemde parti veriyorum ve gümbür gümbür  teknenin her yerinde ses sistemi olsun istiyorum ,  
  •  Ben klasik müzik dinleyicisiyim, enstrüman çıplak sesine en yakın sadakati istiyorum.
  • Tekne müziksiz olmaz, kuralım bi ses çıksın işte
  • Tekne ile kıyı kıyı geziyorum, o rahatlatıcı ambiyansa uygun müzikler dinlemek istiyorum.
  • Televizyon üzerindeki hoparlörler yeterli olmuyor, tekne zaten gürültülü bir ortam, tv sesini daha yüksek almak istiyorum. 
  • Yat broker’ıyım Yat içerisinde ses sistemi olursa daha kolay satılıyor. 
  • Olsada olmasa da ancak gelen giden misafirler soruyor.

Genel bu ifadeler sonrası ortaya bazı başlıklar çıkıyor ; 

  • Tekne ses sistemi giriş seviyesi olursa yeterli
  • Değişen kaptan veya personelin veya teknolojiyi çok kullanamayın tekne sahibinin kullanabileceği basitlikte olmalı
  • Portatif bir kendiden amfili bir speaker olsa bile yeterli ama dış mekan olmalı su geçirmez hoparlör olmalı.
  • Tekne ses sistemi Hi-Fi / High-End kalitesinde olmalı 
  • Tekne parti seslendirmesine uygun olmalı, her bölge ayrı ayrı kontrol edilebilmeli
  • Internet – Harddisk – Spotify – youtube gibi mecralardan teknede müzik oynatılabilmeli

 

Birlikte karar verelim

  • Eğer teknenize çok nadir gidiyor ve müzik sizin için çok da önemli değil ise ses çıksın yeter diyorsanız. 

a) Portatif bir kendinden amplifierlı, şarjlı , ve bluetooth’lu ve su geçirmez ancak yeterli sesi olan ve güneşte deforme olmayan bir hoparlör alın

b) Giriş seviyesi marin hoparlörler ve buna kaynak olabilecek bir player seçin, ancak unutmayınki bu seçim için kablolar çekilmesi, elektrik işleri teknenizde gömme hoparlör yerleri yoksa kesim işleri olacaktır, eğer kabinli hoparlör kullacaksanız kesme işlerinden kurtulabilirsiniz.  Alacağınız player bluetooh’lu veya kablo ile telefon gibi kaynaklarınıza bağlanabiliyor olması gerekmektedir.

  • Eğer teknenizde müzik sizin için önemli ise

a) Akustik planmaya dikkat etmelisiniz bir uzmandan destek almadan tekneniz de düzgün bir stereo ses alamayabilirsiniz.  Burada konumlarda oldukça fazla önem arzetmektedir.

b) Seçilecek hoparlörler’in frekans aralıkları belli standartları karşılıyor olması gerekmektedir. Frekans aralığı , diyafram yapısı, ohm yapısı, damping faktörü, açık alanda kaliteli ve gürültüyü bastırabilecek dB değerleri, anti korozyon yapısı, amplifierla uyumu, konnektör yapısı, montaj kolaylığı, güneşle ve su ile temas dayanıklılığı.

c) Seçilecek Amplifier ‘ın teknenizdeki elektrik yapısına uyumu, seçtiğiniz hoparlör’ün watt  değelerini karşılıyor olması, hoparlörünüzle ile ilgili damping faktörüne verdiği cevap, teknenizin ısıl yapısının yaz aylarında yüksek olacağını düşünürsek bulunduğu yerdeki havalandırma ve çalışma sıcaklık değerleri aralığının yüksek olması, DSP içeriyor olması, seçtiğiniz hoparlör kanalı adetince kanala sahip olması, içerisinde kullanılan komponentlerin 1.sınıf olması ki bu sese olan sadakatine oldukça etkilidir. 

d) Ses sisteminizden iyi sonuç alabilmeni için hoparlör ve amplifier’ları biribirine bağlanmasında önem taşıyan faktör ise seçilecek kablonun yapısıdır. Korozyona dayanıklı, hoparlör ve amplifier arasında kayıpsız bir kablo kullanılması ve aynı zamanda elektromanyetik izolasyon yapabilecek bir yapıda olması gerekmektedir.

e) Sesin sadakati ve çok bölgede müziğinizi dinlemek ve kontrol edebilmek sizin için önemli ise player seçiminiz de ayrı bir önemlidir.  Eğer bu kadar dengeli bir yapı kurduktan sonra müzik kaynağınız telefon ise ve bunu bluetooth üzerinden tekne müzik sisteminize gönderecekseniz ses kalitesinden ne kadar ödün vereceğinizi bilemiyorsunuz diye düşünürüz.  Bu dengeli yapı kurulduktan sonra zincirimize bir o kadar daha sağlam zincir halkası eklemeliyiz. Yani bir player bitleri ve örnekleme kalitesi açısından belli değerlere sahip olmalıdır ve bu sistemde bluetooth üzerinden değil, ya var olan bir harddisk (HDD-NAS) müzik arşiviniz varsa onu kaynak olarak kullanmalı veya Tidle gibi yüksek çözünürlüklü müzik içeriği sağlayan içerik sağlayıcılarından oynatmalısınız. Bu sistem gereksinimleri yanında da çok bölge müzik oynatabilme niteliklerine de sahip olmalıdır.

f) Elektrik, topraklama, elektromanyetik,radyo frekansları ve izolasyonu düzgün yapılandırılmamış olmalıdır.

g) Bu sistemden iyi ses beklentisi ile Tidle veya NAS gibi kaynaklar kullacaksanız tekne müzik sisteminize göre ayarları yapılandırılmış ve stabil bir akış sağlayabilecek bir kablosuz ağ yapısına ve internet yapısına ihtiyacınız olacak. Bu network’ü kurmak için müzikten, radyo frekanslarının etkisini bilen, elektromanyetik izolasyon sağlayabilecek bir uzmanla çalışılması gerekir.  Eğer teknenizi açıklarda kullacak ve karadan 15-20 mil ‘e kadar açtığınızda da Tidle veya spotify gibi içerik sağlayıcılardan online müzik dinleyebilmek istiyorsanız ona göre anten yapıları düzenlenmelidir. 

  

Tüm bu bilgiler çerçevesinde hareket ettiğinizde emin olun ki sisteminiz sizi yolda bırakmayacak, kısa tatilinizi kötü yapılandırılmış bir sistemin ustaları ile uğraşmak yerine tam bir keyifle yaşayacaksınız.

Marine Hifi | IQPRO tarafından desteklenmektedir. 

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün
İletişime geçiniz
Merhabalar Yardıma ihtiyacınız mı var?
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabilirim ?